KOM OP, JE KAN HET MET EVY

Hardlopen met podcast Evy gericht afvallen afvallen en sporten goede manier

 
 

Kunnen hardlopen, en dan meer dan 100 meter bedoel ik, zonder dat je longen uit je lijf lijken te knallen. Yep, het Evy-virus heeft toegeslagen en het gaat stuk beter dan verwacht. Evy blijkt mijn beste renmaatje te zijn, misschien ook wel die van jou.

Start to Run van Evy Gruyaert had ik al een tijdje op mijn mobiel staan, maar het kwam er steeds maar niet van om te gaan beginnen. Gebrek aan motivatie, de gedachte dat het me niet zou lukken en vooral de gedachte loop ik niet voor paal hielden me tegen.
Het warme weer en die net iets te strakke broek was ineens voldoende om toch met Evy aan de slag te gaan. En ik moet eerlijk bekennen naast Evy had ik nog een ander renmaatje, die me echt door de eerste lessen heeft gesleept.

Wat is Evy

Als je wilt beginnen met hardlopen dan kun je dat op je eigen manier doen en het kan ook met behulp van een podcast. Start to Run van Evy Gruyaert is zo’n podcast die je kunt downloaden op je mobiel. In 27 lessen wordt je getraind om 5 km hard te kunnen lopen. Je loopt hard op up-tempo muziek en je wandelt op rustige klanken. Tussendoor hoor je de stem van Evy die je aanmoedigt en je soms vertelt hoe lang je nog moet hardlopen voordat je weer mag wandelen.

Het begin

Mijn conditie is minimaal en laten we het maar niet over mijn uithoudingsvermogen hebben. De laatste jaren heb ik niets meer aan sport gedaan en als ik de trap op moest, dan merkte ik dat al wel in mijn ademhaling. Dus reden genoeg om weer iets aan sport te gaan doen.

Vol goede moed en met een renmaatje begon ik met de eerste les om in 10 weken zonder problemen 5 km te kunnen lopen.
Na een korte uitleg van Evy op mijn mobieltje, rende ik het eerste minuutje in het tempo van de muziek, om vervolgens een minuutje uit te hijgen, om vervolgens weer het tempo te verhogen.

In de eerste les is er een opbouw van renmomenten van 1, 2 en 3 minuten met steeds pauzes van 1 of 2 minuten. De les duurt nog geen 20 minuten, maar ik was kapot en de laatste 3 minuten hield ik echt niet vol. Nou volgens Evy had ik nooit gedacht dat “het zo vlot zou verlopen”, nou niks ging vlot meer. Totaal ontmoedigt, want mijn mederenner had nergens last van, snapte ik niet dat ik dit niet kon. Opgeven? Nee, dat ging niet gebeuren.

Volhouden

Tuurlijk dacht ik wel even, uhh, misschien is dat hardlopen toch niet iets voor mij. Wanneer je onregelmatig werkt is hardlopen wel een perfecte sport. Je kan rennen waar en wanneer je maar wilt en op een tijdstip dat jou het beste uitkomt.

De dag na de eerste loopsessie deed ik opnieuw een poging, niet door verder te gaan met les 2, nee gewoon opnieuw les 1 tot ik het kon.

Tips om het vol te houden

1. Loop niet te snel, begin met dribbelen. Lukt dribbelen niet bouw dan eerst conditie op door te wandelen en snelwandelen.

2. Herhaal de les die niet lukt, je voelt je echt goed als het wel lukt en je naar de volgende les mag.

3. Zorg dat er voldoende tijd zit tussen je laatste eetmoment en het hardlopen. Je maag hoeft niet leeg te zijn, maar rennen met een volle maag is echt niet prettig.

4. Drink vooraf steeds kleine beetjes water, dit voorkomt dorst tijdens het hardlopen.

5. Neem op warme dagen water mee om te drinken, maar ook om je gezicht en lichaam te koelen.

6. Beloon je zelf voor het behaalde resultaat.

7. Neem steeds een rustdag om blessures te voorkomen.

8. Krijg je last van je spieren en je bent serieus in het hardlopen, zorg dan voor goede schoenen.

9. Vergeet de warming up en cooling down niet.

10. Loop met een vriend of vriendin. Je motiveert elkaar om vol te houden en grenzen te verleggen.

De podcast Start to Run van Evy Gruyaert

De 27 lessen van Start to Run kun je hier downloaden. Dit zijn de lessen voor de 5 km.
Daarnaast is er ook een podcast om 10 km te leren hardlopen.

Er zijn ook andere podcast te vinden op internet, met een andere opbouw. Ik denk dat veel afhankelijk is van je eigen voorkeur, maar ook of je een beginneling  of een al meer ervaren loper bent en hoe je  conditie is.

Het lopen met Evy bevalt mij prima. Ik heb nog een aantal lessen te gaan en dan zou ik 5 km moeten kunnen hardlopen. Dat gaat me lukken!

Wordt vervolgd.

Nou, ben je al besmet met het Evy-virus?