SHOPAHOLIC ON A BUDGET

 

Ohh, wat is shoppen toch leuk. Dat gelukmakend gevoel, ook al is het maar voor even en dan het iets minder happy gevoel wanneer je je banksaldo checkt. Oeps, zoveel was het toch niet?!

Gek hé, ik was eigenlijk altijd eerder een spaarder dan een grote uitgever. Maar nu het kan, merk ik dat ik minder bewust omga met geld. Het kan toch, maar heb ik het ook echt nodig?

Na wat aankoopjes waar ik echt niet blijer van werd en met een vakantie naar Amerika in het vooruitzicht werd het echt tijd om het anders te doen.
Ik werd het echt zat om laatjes open te trekken en te zien wat ik had gekocht en wat ongebruikt bleef liggen. En eerlijk is eerlijk, ik heb een groter doel: een tas van Mulberry.

Duur: ja, overbodig: wellicht, duurzaam: zeker.

Komt ie er: waarschijnlijk wel, ooit. Eerst maar eens sparen. Misschien dat ik dan de aanschaf verantwoord vind.

Ik ga on a budget.

Voor mij even geen laarsjes,

tassen en make up meer.

Tijd voor wat afspraken!

1. de komende zes weken koop ik alleen noodzakelijke spullen.

2. alleen spullen die op zijn, mogen vervangen worden. En op is echt op, heb ik nog een mascara liggen van een ander merk, dan gaat die eerst op.

3. drastische opruiming houden in mijn spullen van make up tot boeken. Wat ik niet gebruik, gaat weg.

Lukt het?

Yep,  het lukt. Inmiddels ben ik aan mijn vierde week “on a budget” bezig. Soms ga ik even de fout in, maar gelukkig kan je spullen retour sturen. Wat werkt zijn echt mega kleine beloningen zoals een rolletje washi tape of stickers. 5 euro is de max en dan niet per dag maar per week en alleen als het echt, echt nodig is.

De bonnen met 40% korting bij ICI Paris waren heel moeilijk te negeren en die extra korting bovenop de sale was ook lastig, maar ik kon me inhouden. Online werd het winkelkarretje wel gevuld, maar afgerekend werd er niet.

Yes,

I can do this!

Uitmesten, sorteren, opruimen en weg doen

Nu nog het uitmesten van de kasten en laatjes. Ik ben eerst begonnen met kleding. Door Evy ben ik inmiddels een maatje gezakt. Spullen die te groot zijn geworden en versleten waren eindigden in de afvalcontainer. Spullen waar een ander nog plezier aan kon hebben, gingen in de keldingcontainer. Wauw dat lucht op!
Mijn kasten zijn echt geen chaos, alles heeft een plek, maar afstand doen van spullen die je toch niet meer draagt of ooit nog gaat dragen, werkt echt verlichtend. Het geeft ruimte in je kast en voorkomt ergernis omdat je steeds weer dat dure jasje ziet waar je ook na 3 jaar Evy echt niet in gaat passen.

Vol goede moed ging ik mijn make up spullen te lijf. Ik heb echt niet veel, tenminste in vergelijking met anderen, maar weinig is het ook niet. Dit vond ik een stuk lastiger. Voor sommige spullen had ik gespaard of had ik als beloning voor mezelf gekocht. Toch is het gelukt. Alles wat ik niet gebruikte en nog goed was,  is verkocht via Marktplaats.

Waardoor lukte het sorteren en uiteindelijk het verkopen? Ik had twee lege schoenendozen. Een kleintje en eentje van het formaat enkellaarsjes. Dan kan je je een beetje voorstellen om hoeveel spullen het ging. De kleine doos waren de twijfel-spullen, doe ik ze weg of wil ik ze liever houden. De grote doos was de verkoopdoos.

Ik ben er nog niet, nog twee weken en ik heb mijn doel bereikt. Maar ik ga door. Ik ben er eigenlijk wel klaar mee om spullen te kopen die blijven liggen. Natuurlijk heb je miskopen, die bedoel ik niet. Het gaat om de spullen die je aanschaft terwijl je ze eigenlijk niet nodig hebt of omdat je ze echt moet hebben, omdat iedereen ze aan prijst ze in hun blog of op You Tube. Nee, dat wil ik niet meer.

Ik word blijer van zaken die duurzamer of van betere kwaliteit zijn. Dan maar langer sparen voor die duurdere tas of merk mascara. En daarmee zeg ik echt niet dat goedkoop duurkoop is. Maar ik wil liever een mooie trui, dan twee of drie budget truien voor dezelfde prijs.

Stel een doel.

Doel stellen

Voor mij werkt het goed om een doel voor ogen te hebben. Ik heb een wensenlijstje gemaakt met spullen die ik in Amerika wil kopen. Het lijstje is lang en er gaan steeds spullen af en er komen ook weer dingen bij. Straks blijft er een lijstje met must haves over en twijfel-spullen. Die must haves gaan er komen en die twijfel-spullen, tja sommigen wel want je mag je zelf echt weleens verwennen.

Reacties zijn welkom!